zaterdag 29 november 2008

dinsdag 25 november 2008

links naar ruimtevaart organisaties

  1. De eerste link brengt u naar de nederlandstalige website van de esa (europese ruimtevaartorganisatie): http://www.esa.int/esaCP/Netherlands.html
  2. Internationale portalsite van de esa, waarbij u verder kunt doorklikken naar een specifiek land :http://esamultimedia.esa.int/esaCP/index.html

foto's hubble





















zaterdag 22 november 2008

Het Galileo project

Het grootste Europese project in de ruimtevaart is het Galileo globale satellietnavigatiesysteem. Waarom doet europa dit miljarden euro's verslindende project. Prestige? Zeer zeker. Overbodig daar we toch al het GPS systeem hebben? Zeer zeker niet.


Het megaproject is voorzien voor operationeel te zijn vanaf 2013. Het zal een verbeterde versie zijn van GPS daar het de positie zal kunnen bepalen tot op de milimeter. Het verschilt echter wel in meer met GPS, die de facto een militair systeem is. Gps kan op ieder moment uitgeschakeld worden door het beruchte knopje in Amerika. Daar staan wij dan in Europa. Galileo moet naast een militaire functie vooral veel commerciëler zijn.

Het is dus de enige mogelijkheid om onafhankelijk van Amerika te opereren door een nieuw systeem te ontwerpen. Dit zien de "masters of the world" natuurlijk niet graag gebeuren. Ze zijn hun monopolie kwijt (ook voor levering van de benodigde GPS apparatuur) en vrezen dat schurkenstaten Galileo gaan gebruiken om militaire acties uit te voeren tegen Amerika. De Amerikanen hebben dan beslist om evenveel miljarden te spenderen om Galileo... uit te kunnen schakelen.

Beide werelddelen zijn gelukkig met elkaar gaan praten en er is een volledig protocol opgesteld van versleutelde frequenties zodat beiden het systeem voor zichzelf kunnen gebruiken, maar wel, in oorlogstijd, kunnen uitschakelen voor derden. Ook met de russen (hebben ook een eigen systeem GLONASS) is er gepraat en zijn er samenwerkingsverbanden. Tevens vormen beide systemen (GPS en Galileo) een perfect 100% dekking op aarde. Ondertussen hebben ook o.a. China en India zich aangesloten bij het Galileo project. Het zal zo werken dat overheden kanalen zullen kunnen huren op het systeem.

China en India zijn pas echte concurrenten van Amerika. Want ook in het project van het ruimtestation ISS zijn beide landen vragende partij waarbij Amerika dwars ligt. Het is duidelijk. Alle grote mogendheden willen pro forma wel samenwerken maar proberen vooral zichzelf te beschermen en de anderen de loef af te steken. De "koude" oorlog wordt voorlopig niet op aarde uitgevochten maar vooral in de ruimte, want daar zit de spitstechnologie. En ruimtewedloop leidt tot wapenwedloop. Dit hebben we al in de jaren zestig gezien.

Hierover kunt u meer lezen in mijn vorige artikels. In een volgend artikel bekijken we welke bedrijven daar garen bij spinnen.

zaterdag 8 november 2008

De geschiedenis herhaalt zich, deel 3

Het is weer weekend en daar is de ruimtevaart weer. Amerika liep altijd achter de feiten aan en Rusland was heer en meester door een ambitieuze Chroetsjev. Naast de verovering van de ruimte (zie deel 2) was de maanmissie misschien nog wel belangrijker want, het prestige om als eerste op de maan te zijn, was onbetaalbaar.

de bemanning van de apollo 11

Aanvankelijk was het wederom Rusland die de meeste successen behaalde, maar het was Amerika die de grootste triomf binnenreef. Zij zetten dan ook al hun energie in op de eerste mens op de maan. Een overzicht:

  • 2 januari 1959: eerste ruimtetuig dat voorbij de maan vloog: de Loenik I (Rusland)
  • 3 februari 1966: eerste ruimtetuig dat een zachte landing maakte op de maan: de Loenik 9
  • 27 december 1968: eerste bemande vlucht die een baan om de maan deed: de Apollo 8 (USA)
  • 21 juli 1969: de amerikaan Neil Amstrong landt op de maan met de uitspraak: "That's one small step for man, one giant leap for mankind" : Apollo 11

Na dit succes van de Amerikanen is de rust teruggekeerd. Uiteindelijk is ook de koude oorlog uitgedoofd mede doordat Rusland gedwongen zijn prioriteiten elders moest leggen (hun geld raakte op). We waren dus op de goede weg. Zowel Russen als Amerikanen, aangevuld met andere buitenlanders werkten goed samen. Het International Space Station (ISS) was daar het perfecte voorbeeld van.

Het ISS is een permanent bewoond ruimtestation en de opvolger van de verouderde Russische Mir. De belangrijkste sponsors van dit station zijn: USA, Japan, Rusland, diverse europese landen (ESA, waaronder België en Nederland) en Brazilië. Het valt direct op dat er hier 2 landen ontbreken: India en China.

Er zijn al diverse pogingen geweest om beide landen erbij te betrekken, maar die verlopen zeer moeizaam. De recente ontwikkelingen (zie deel 1) van India en China zijn duidelijk bedoeld om te imponeren. Het kan nu twee richtingen uitgaan: ofwel komt er een wereldwijde samenwerking, ofwel krijgen we een nieuwe ruimte- en wapenwedloop (zie deel 2). Het beeld is duidelijk van China en India: Wij willen (wilden) meedoen. Vooral de Amerikanen doen moeilijk. Europa en Rusland worden gedoogd door Amerika, maar India en China zijn echte concurrenten waar ze bang voor zijn.


zaterdag 1 november 2008

De geschiedenis herhaalt zich, deel 2

Nu de economie voor 80% gedaald is, kunnen we in het weekend de beurs eens laten voor wat ze is. Dit tweede luik over de ruimtevaart handelt over de eerste stappen. Waar het nu India en China (zie deel 1) zijn, waren het toen Amerika en Rusland die met getrokken messen tegenover elkaar stonden. De ruimtewedloop ging toen hand in hand met de wapenwedloop en dit op tweeërlei(* en *²) manieren. Maar eerst een overzicht van de gebeurtenissen.


Het begon allemaal in de 2de wereldoorlog! De Duitse A4-raket bereikte als eerste de ruimte. Diens opvolger de V2 heeft vooral in de steden Antwerpen en London een ware ravage aangericht. Op het einde van WO II adopteerden de Amerikanen de belangrijkste Duitse raketgeleerden (o.a. von Braun). Toch waren het de Russen die de grootste successen boekten. Als we de fruitvliegjes die al in 1946 de ruimte in gingen buiten beschouwing laten, startte de wedloop op 4 oktober 1957, de dag dat de Amerikanen voor het eerst compleet uit hun lood geslagen waren door de Russen. Hier volgt een kort overzicht:

  • 4 oktober 1957: eerste kunstmaan rond de aarde: De Spoetnik I (Rusland)
  • 3 november 1957: eerste dier in de ruimte: de hond Laika (heeft het niet overleefd): Spoetnik II
  • 12 april 1961: eerste mens in de ruimte : Joeri Gagarin: De Vostok I (deze datum is nog steeds de Russische feestdag)
  • 16 juni 1963: de eerste vrouwelijke cosmonaut: Valentina Teresjkova
  • 18 maart 1965: de eerste ruimtewandeling: Aleksei Leonov met de Voschod II

Naast deze wetenschappelijke projecten waren er ook mindere fraaie projecten. De koude oorlog woedde in alle hevigheid en daarin speelden de ruimteprogramma's een cruciale rol. Naast de communisme-kapitalisme tegenstelling, was nijd en afgunst om als eerste de ruimte te veroveren, de reden die de sfeer vertroebelde tussen beide naties. De knowhow werd dan ook gretig toegepast op oorlogswapens.

De raketten* dienden "letterlijk en figuurlijk" om de mensen naar de maan te helpen. De cuba crisis leidde ei zo na naar een derde wereldoorlog. (Rusland was bezig met atoombomraketten te installeren op Cubaanse basissen, gericht op Amerika).

De kunstmanen of kunstsatellieten die de ruimte werden ingeschoten, waren dan ook al vlug voor militaire doeleinden. Het waren de perfecte spionage toestellen*².

Sedert mijn eerste artikel zijn opnieuw 2 berichten de wereld ingezonden die de ruimtewedloop en dus wapenwedloop bevestigen. Amerika is plots weer geïnteresseerd in de maan en China heeft 2 "voor milieu doeleinden" satellieten de ruimte ingestuurd. Later daarover meer.

In deel drie (volgend weekend) laten we de geschiedenis verder lopen met als inzet: de verovering van de maan.