zaterdag 1 november 2008

De geschiedenis herhaalt zich, deel 2

Nu de economie voor 80% gedaald is, kunnen we in het weekend de beurs eens laten voor wat ze is. Dit tweede luik over de ruimtevaart handelt over de eerste stappen. Waar het nu India en China (zie deel 1) zijn, waren het toen Amerika en Rusland die met getrokken messen tegenover elkaar stonden. De ruimtewedloop ging toen hand in hand met de wapenwedloop en dit op tweeërlei(* en *²) manieren. Maar eerst een overzicht van de gebeurtenissen.


Het begon allemaal in de 2de wereldoorlog! De Duitse A4-raket bereikte als eerste de ruimte. Diens opvolger de V2 heeft vooral in de steden Antwerpen en London een ware ravage aangericht. Op het einde van WO II adopteerden de Amerikanen de belangrijkste Duitse raketgeleerden (o.a. von Braun). Toch waren het de Russen die de grootste successen boekten. Als we de fruitvliegjes die al in 1946 de ruimte in gingen buiten beschouwing laten, startte de wedloop op 4 oktober 1957, de dag dat de Amerikanen voor het eerst compleet uit hun lood geslagen waren door de Russen. Hier volgt een kort overzicht:

  • 4 oktober 1957: eerste kunstmaan rond de aarde: De Spoetnik I (Rusland)
  • 3 november 1957: eerste dier in de ruimte: de hond Laika (heeft het niet overleefd): Spoetnik II
  • 12 april 1961: eerste mens in de ruimte : Joeri Gagarin: De Vostok I (deze datum is nog steeds de Russische feestdag)
  • 16 juni 1963: de eerste vrouwelijke cosmonaut: Valentina Teresjkova
  • 18 maart 1965: de eerste ruimtewandeling: Aleksei Leonov met de Voschod II

Naast deze wetenschappelijke projecten waren er ook mindere fraaie projecten. De koude oorlog woedde in alle hevigheid en daarin speelden de ruimteprogramma's een cruciale rol. Naast de communisme-kapitalisme tegenstelling, was nijd en afgunst om als eerste de ruimte te veroveren, de reden die de sfeer vertroebelde tussen beide naties. De knowhow werd dan ook gretig toegepast op oorlogswapens.

De raketten* dienden "letterlijk en figuurlijk" om de mensen naar de maan te helpen. De cuba crisis leidde ei zo na naar een derde wereldoorlog. (Rusland was bezig met atoombomraketten te installeren op Cubaanse basissen, gericht op Amerika).

De kunstmanen of kunstsatellieten die de ruimte werden ingeschoten, waren dan ook al vlug voor militaire doeleinden. Het waren de perfecte spionage toestellen*².

Sedert mijn eerste artikel zijn opnieuw 2 berichten de wereld ingezonden die de ruimtewedloop en dus wapenwedloop bevestigen. Amerika is plots weer geïnteresseerd in de maan en China heeft 2 "voor milieu doeleinden" satellieten de ruimte ingestuurd. Later daarover meer.

In deel drie (volgend weekend) laten we de geschiedenis verder lopen met als inzet: de verovering van de maan.

Geen opmerkingen: