zaterdag 8 november 2008

De geschiedenis herhaalt zich, deel 3

Het is weer weekend en daar is de ruimtevaart weer. Amerika liep altijd achter de feiten aan en Rusland was heer en meester door een ambitieuze Chroetsjev. Naast de verovering van de ruimte (zie deel 2) was de maanmissie misschien nog wel belangrijker want, het prestige om als eerste op de maan te zijn, was onbetaalbaar.

de bemanning van de apollo 11

Aanvankelijk was het wederom Rusland die de meeste successen behaalde, maar het was Amerika die de grootste triomf binnenreef. Zij zetten dan ook al hun energie in op de eerste mens op de maan. Een overzicht:

  • 2 januari 1959: eerste ruimtetuig dat voorbij de maan vloog: de Loenik I (Rusland)
  • 3 februari 1966: eerste ruimtetuig dat een zachte landing maakte op de maan: de Loenik 9
  • 27 december 1968: eerste bemande vlucht die een baan om de maan deed: de Apollo 8 (USA)
  • 21 juli 1969: de amerikaan Neil Amstrong landt op de maan met de uitspraak: "That's one small step for man, one giant leap for mankind" : Apollo 11

Na dit succes van de Amerikanen is de rust teruggekeerd. Uiteindelijk is ook de koude oorlog uitgedoofd mede doordat Rusland gedwongen zijn prioriteiten elders moest leggen (hun geld raakte op). We waren dus op de goede weg. Zowel Russen als Amerikanen, aangevuld met andere buitenlanders werkten goed samen. Het International Space Station (ISS) was daar het perfecte voorbeeld van.

Het ISS is een permanent bewoond ruimtestation en de opvolger van de verouderde Russische Mir. De belangrijkste sponsors van dit station zijn: USA, Japan, Rusland, diverse europese landen (ESA, waaronder België en Nederland) en Brazilië. Het valt direct op dat er hier 2 landen ontbreken: India en China.

Er zijn al diverse pogingen geweest om beide landen erbij te betrekken, maar die verlopen zeer moeizaam. De recente ontwikkelingen (zie deel 1) van India en China zijn duidelijk bedoeld om te imponeren. Het kan nu twee richtingen uitgaan: ofwel komt er een wereldwijde samenwerking, ofwel krijgen we een nieuwe ruimte- en wapenwedloop (zie deel 2). Het beeld is duidelijk van China en India: Wij willen (wilden) meedoen. Vooral de Amerikanen doen moeilijk. Europa en Rusland worden gedoogd door Amerika, maar India en China zijn echte concurrenten waar ze bang voor zijn.


Geen opmerkingen: